Afval scheiden is een belangrijk onderdeel van een duurzame levensstijl. Door afval op de juiste manier te scheiden, kunnen we ervoor zorgen dat materialen worden hergebruikt en dat de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat wordt verminderd. Hieronder hebben we de 6 meest voorkomende feiten en fabels over afval scheiden op een rijtje gezet.
Afval scheiden heeft geen zin want het komt toch op een grote hoop terecht (fabel)
Dit is een veelgehoorde fabel, maar het is grotendeels niet waar. Afval gescheiden verzamelen is namelijk goedkoper omdat het goedkoper te verwerken is. Door afval te scheiden, kunnen we afval efficiënter verwerken en de grondstoffen terugwinnen die anders verloren zouden gaan. Sterker nog, als er teveel afval in de verkeerde bak terecht komt kan het helemaal niet meer gescheiden worden.
Achteraf scheiden van afval is net zo makkelijk (fabel)
Als toevoeging op de vorige fabel. Als afval wordt verzameld zonder dat het eerst is gescheiden, moet het handmatig worden gescheiden in een sorteercentrum. Dat is alleen niet nodig met alle soorten afval. Papier en textiel wordt bijvoorbeeld vies van het natte GFT-afval uit de afvalbak.
Wat echter wel achteraf gescheiden kan worden is plastic tussen het restafval. Er zijn sorteermachines in Nederland die daartoe in staat zijn, alleen deze zijn erg duur. Het verschilt dus per gemeente of deze gebruikt kunnen worden.
We produceren 500 kilo afval per jaar (feit)
Het is een feit dat we elk jaar gemiddeld 506 kilo afval per persoon produceren, zo onderzocht het CBS. Dit is een alarmerende hoeveelheid afval, en het benadrukt het belang van afval scheiden om deze hoeveelheid afval te verminderen. 80% van het afval is namelijk te scheiden, maar helaas gebeurt dat met ongeveer 60% van het afval.
Afval scheiden kost meer dan dat het oplevert (fabel)
Afvalsorteermachines zijn duur, en handmatig scheiden kost veel tijd. Maar verzameld papier, glas, metaal en textiel kunnen verkocht worden. GFT inzamelen is duur, maar alsnog goedkoper dan verbranden. Daarnaast is afval scheiden natuurlijk ontzettend waardevol voor het milieu.
De gemeente mag trouwens niet verdienen aan de afvalstoffenheffing.
Afval scheiden is juist slecht voor het milieu (fabel)
Van GFT afval kan compost gemaakt worden die gebruikt kan worden om de bodem te verberen voor het verbouwen van groente en fruit. Tegenwoordig wordt GFT ook omgezet naar biogas.
Het enige nadeel van afval scheiden is dat er meer auto's en vrachtwagens CO2 uitstoten. Maar als het niet gescheiden zou worden dan zou al het afval verbrand moeten worden, en dat zorgt voor veel meer CO2-uitstoot.
Plastic kan niet gerecycled worden (fabel)
Hoewel het waar is dat sommige soorten plastic (harde en zachte) moeilijker te recyclen zijn dan andere, is het een fabel dat plastic helemaal niet kan worden gerecycled. Door het gebruik van de juiste recyclingtechnologie en -processen kunnen veel soorten plastic worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt. Het probleem is dat de hoeveelheid plastic afval veel te groot is. Voorheen brachten we dat naar China, maar sinds 2017 importeert China geen afval meer.
Als jij ook je steentje wil bijdragen aan een beter wereld, doe dan zeker je best om afval te scheiden. Kleine moeite! Het wordt nog eenvoudiger als je een duo afvalbak koopt waar twee of drie verschillende zakken in kunnen.