Welke afvalzakken mogen bij het GFT-afval?

Welke afvalzakken mogen bij het GFT-afval?

We maken elke dag gebruik van vuilniszakken, maar we staan er vaak niet bij stil in hoeverre ze impact hebben op het milieu. Gelukkig zijn er alternatieve opties beschikbaar, zoals bio-based, bio-afbreekbare en composteerbare afvalzakken. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende betekenissen en eigenschappen. Zo zijn ze niet allemaal geschikt voor het GFT-afval. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen bio-based, bio-afbreekbare en composteerbare afvalzakken, en bespreken we welke zakken wel of niet geschikt zijn voor het GFT-afval.

 

Bio-based afvalzakken

Bio-based afvalzakken worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals plantaardige materialen (bijvoorbeeld maïszetmeel of suikerriet) in plaats van fossiele brandstoffen. Echter zit er gewoon plastic in de zakken verwerkt. En composteerbaar plastic hoort niet thuis in de GFT-bak. Deze zakken verminderen de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen en hebben over het algemeen een lagere CO2-voetafdruk. Het is belangrijk op te merken dat bio-based materialen niet per se bio-afbreekbaar of composteerbaar zijn. De term bio-based heeft dus vooral betrekking op het productie van de zakken, en niet op het afbreken ervan.

 

Bio-afbreekbare afvalzakken

Bio-afbreekbare afvalzakken zijn ontworpen om onder bepaalde omstandigheden biologisch af te breken. Dit betekent dat ze door micro-organismen kunnen worden afgebroken tot natuurlijke elementen, zoals water, kooldioxide en biomassa. Het afbraakproces kan variëren, afhankelijk van factoren zoals temperatuur, vochtigheid en aanwezigheid van micro-organismen. Hoewel bio-afbreekbare afvalzakken over het algemeen beter zijn voor het milieu dan traditionele plastic zakken, zijn ze vaak niet geschikt voor het GFT-afval. Het kan namelijk jaren duren voordat deze zakken helemaal afgebroken zijn.

 

Composteerbare afvalzakken

Composteerbare afvalzakken zijn speciaal ontworpen om te worden afgebroken bij het ‘compost’. Deze zakken voldoen aan specifieke normen en vereisten om ervoor te zorgen dat ze volledig en veilig kunnen worden gecomposteerd. Het afbraakproces duurt meestal enkele weken , maar maximaal drie maanden, waarbij de afvalzak wordt omgezet in voedingsrijke compost. Composteerbare afvalzakken zijn geschikt voor het GFT-afval omdat ze tijdens het composteringsproces rap en volledig afbreken en geen schadelijke stoffen achterlaten.

 

Welke afvalzakken zijn geschikt voor het GFT-afval?

Composteerbare afvalzakken: Deze zakken zijn specifiek ontworpen om te worden gecomposteerd en kunnen veilig worden gebruikt voor het GFT-afval. Ze breken volledig af tijdens het composteerproces en dragen bij aan de productie van hoogwaardige compost. Je kan ze herkennen aan het Kiemplantlogo of het OK Compostlogo.

Kiemplantlogo    

Conclusie

Hoewel je in eerste instantie misschien anders zou vermoeden, kunnen niet alle ‘bio’-afvalzakken bij het GFT-afval. Let dus op dat je geen verkeerde zakken tussen je compost gooit! Door bewust te kiezen voor composteerbare afvalzakken voor het GFT-afval kunnen we bijdragen aan een duurzamere afvalverwerking en dragen we bij aan het verminderen van onze impact op het milieu en het bevorderen van een circulaire economie.

 

Terug naar blog